Letter to the editor
I sent the following letter to the Danish Adventist magazine 'Adventnyt', and not too sursprising the editor considered it to be too long.
So I'll publish it here in instead.
The letter is unfortunately in Danish:
Selv om jeg er enig i Richard Mullers (RM) argument i “Et lam med to horn” (Adventnyt Juni 2006), at den kulturkamp der foregår i USA er problematisk fra et religionsfriheds perspektiv, mener jeg at RM overvurderer den katolske inflydelse i denne kulturkamp.
Den katolske andel af befolkningen i USA er voksende men udgør på nuværende tidspunkt cirka 25 % af den samlede befolkning.(1) Ved valget i 2004, hvor religion og tro var et af hovedtemaerne, vandt Repulikaneren George Bush et lille flertal af den
katolske befolknings stemmer, hvorimod han vandt 75-80% af evangelikale kristnes stemmer.(2) Dette var overraskende, idet katoliker traditionelt har været mere tilbøjliglige til at stemme på Det Demokratiske Parti. Valget i 2004 kan derfore indikere, at den katolske vælgerbefokning er på vej til højre i amerikansk politik, tiltrukket af religiøs retorik og politik på højrefløjen. En mere sikker analyse af valget er, at den katoliske stemme er representativ for den gennerelle politiske stemming i USA, samt at katoliker tillægger religion mindre vægt når de stemmer end evangelikale gør. Det kristne højre, som fører an i den kulturkamp som RM beskriver, er derfor ikke et resultat af katolsk inflydelse på amerikansk politik.
Det kristne højre i USA er en løs koalition af politisk konservative kristne, inklusiv konservative katoliker, men er stærkest i evangelikale protestantiske kredse. De mest synlige ledere har for eksempel været baptister som Jerry Farwell, Pat Robertson, Richard Land og Tom Delay. Det er også fra evangelikale kirker, som traditionelt har været stærke fortalere for adskillelsen af stat og kirke, at der nu
lyder et kald om at nedbryde denne adskillelse. For eksempel er kampagner som “Justice Sunday”(3) foregået i protestantiske kirker med protestantiske ledere.
Den adventistiske analyse af samfundsudviklingen i Nord-Amerika vil derfor forbedres, hvis vi fokuserede mindre på den katolske kirke og befolknings inflydelse, og i stedet anså den amerikanske kulturkamp som et udtryk for at store dele af den
kristne befolkning (især evangelical protestantisk) er faldet for fristelsen til at anvende politisk og kulturel magt til at fremme guds sag.
(1) American Religious Identity Survey 2001.
(2) CNN exit poll 2004.
(3) www.justicesunday.com
3 Comments:
Det er ellers en meget vigtig analyse!
Hmm... Trist at den ikke kom med... (længden var da ellers ikke noget at snakke om)
Robert Svendsen spurgte om jeg kunne reducer læserbrevet til cirka 200 ord, hvilket jeg prøvede på men jeg var ikke tilfreds med resultatet. Når jeg forkortede mit indlæg syntes jeg det fremstod som et angreb på Richard Mullers artikel, hvilket ikke var mit ønske.
Jeg ville dog så gerne at Adventismen ikke var så optaget af ydre symboler som for exemple hvor mange katoliker der er i den Amerikanske højesteret eller kongress, men snarer fokusede på at være trofast overfor Jesus vidnesbyrd.
Post a Comment
<< Home